Ծորակից ջրի որակը կարելի է գնահատել նաեւ տնային պայմաններում՝ չդիմելով հատուկ միջոցների եւ լաբորատորիաների օգնությանը, պնդում են փորձագետները:
Ջուրը չպետք է ունենա կողմնակի կամ սուր հոտ, օրինակ՝ քլորի հոտ։
Ժանգոտ ջուրը սովորաբար մուգ գույն ունի, եւ նստվածքը հայտնվում է բաժակի հատակին:
Ջրի մետաղական համը խոսում է երկաթի ավելցուկի մասին։
Սպասքի վրա մնացած մուգ բծերը ջրածնի սուլֆիդի հետքեր են:
Ջրի մեջ ալկալիների բարձր կոնցենտրացիան կարելի է գտնել այն ալյումինե ամանի մեջ լցնելով: Նման սպասքի մեջ փրփուրը կձեւավորվի առանց լվացող միջոցի։
Այս նշանների առկայության դեպքում անհրաժեշտ է հնարավորինս արագ վերացնել դրանք, խորհուրդ են տալիս փորձագետները, քանի որ անորակ ջրի օգտագործումը կարող է առողջական խնդիրների հանգեցնել: