Փետրվարի 11-ից սկսվել է մեծ պահքի շրջանը: Այն տեւում է 48 օր բուն Բարեկենդանից մինչեւ Սուրբ Հարության Զատիկի տոնը: Մեծ պահքի 40 օրերը խորհրդանշում են անապատում Քրիստոսի քառասնօրյա աղոթքի ծոմապահության եւ ապաշխարության շրջանը: Այդ օրը մարդիկ սգից անցնում են ուրախության, «չարչարանքից»՝ խաղաղության: Պահքի շրջանում ոչ միայն պետք է հրաժարվել կենդանական ծագման մթերքից, այլեւ մոլի սովորություններից` շատախոսությունից, ստախոսությունից, հայհոյանքից եւ այլ մեղքերից: Կերակրից հրաժարվելն առանց մեղքից հետ կանգնելու անօգուտ է: Կարճ ասած՝ մարդիկ այդ 48 օրերի ընթացքում փորձում են մաքրվել մեղքերից:
ՀԱՐՑ. Սկսվել է մեծ պահքի շրջանը. պաս պահո՞ւմ եք, թե՞ մաքրվելու կարիք չունեք:
ՊԱՏԱՍԽԱՆ. Իմ պապերը 300 տարի հոգեւոր դասի ներկայացուցիչներ են եղել, միայն հայրս ու մայրս անցան Կոմունիստական կուսակցության ճամբարը: Պաս պահելը ոչ միայն հոգեւոր արժեքների արտահայտում է, այլեւ ունի ֆիզիոլոգիական նշանակություն. օրգանիզմը այսպես կոչված մաքրելու, հոգին աղտեղություններից սրբելու կարեւորություն: Ես չափավոր պահում եմ այն:
Մարքսիստական կուսակցության նախագահ
ՊԱՏԱՍԽԱՆ. Ես հետեւում եմ սննդիս եւ աշխատում եմ հնարավորինս մեղքեր քիչ գործել: Չեմ կարծում, որ պասը լավ բան է, որովհետեւ այդքան ժամանակ սուտ չխոսելով՝ մեր երկիրը վերջնական կքանդվի, եւ սա էլ այն դեպքում, երբ ընտրարշավը դեռ չի ավարտվել:
«Կենտրոն» հ/ը հեռուստամեկնաբան
ՊԱՏԱՍԽԱՆ. Ո՛չ, պաս չեմ պահում: Որեւէ լուրջ պատճառ չկա: Ավելին, իմ ընտանիքում պաս չպահելը դժվար է, քանի որ մյուսները պահում են: Ես ենթաստամոքսային գեղձի խնդիրներ ունեմ: Միաժամանակ գտնում եմ, որ պասը նախեւառաջ խղճի պրոբլեմ է, պաս պահողը, ուտելիքից զատ, ինքնազսպման այլ դրսեւորումներ պետք է ունենա: Հույս ունեմ, որ ես հետեւում եմ այս սկզբունքներին:
ազգագրագետ
ՊԱՏԱՍԽԱՆ. Այո՛, ես պաս պահում եմ, եւ ավելին, 30 տարի է, ինչ պաս եմ պահում, եւ այո՛, ես այդ տարբերակով եմ մաքրվում, աղոթքով ապաշխարում եմ հավիտենական կյանքի համար: Ճիշտն ասած, դժվար չէ 30 տարի պաս պահել: Չեմ ընդունում նաեւ, որ այն պահում են նիհարելու համար:
Գյումրու նախկին քաղաքապետ
ՊԱՏԱՍԽԱՆ. Ո՛չ, չեմ պահում: Ինչո՞ւ, պարտադի՞ր է պահելը: Դե ես չեմ պահում, ի՞նչ ասեմ:
«Երկիր մեդիա» հ/ը հեռուստամեկնաբան
Պատրաստեց ՔՆԱՐ ՄԱՆՈՒԿՅԱՆԸ