Շատերն են խոսում թեյի օգտակար հատկությունների մասին, սակայն նաև կարծիք կա, որ չափից դուրս թեյի օգտագործումը կարող է այնուամենայնիվ վնասակար լինել:
Թեյի օգտակար հատկությունները
Թեյն ունի հանգստացնող հատկություն, այն ակտիվացնում է նյութափոխանակությունը, կարգավորում է սրտի աշխատանքը, բուժում է անոթները, նորմալացնում է մարսողությունն ու նյարդային համակարգը:
Թեյն իր մեջ պարունակում օգտակար միկրոմասնիկներ, որոնք գրեթե չեն հանդիպում այլ սննդամթերքներում, դրանք են` պղինձը, ֆտորը, երկաթը, մանգանը, ցինկը, կալցին:
Թեյը դանդաղեցնում է չարորակ ուռուցքների աճը, զգալիորեն նվազեցնում է քաղցկեղածին բջիջների առաջացումը:
Թեյի մեջ կան նաև ցինկ, որը չափազանց անհրաժեշտ է հղիներին:
Թեյը բարեկեցիկ ազդեցություն է ունենում բջիջների վրա, դանդաղեցնում է դրանց ծերացումը, դրանով իսկ երկարացնելով կյանքը:
Բացի այդ, թեյի տերևները երիտասարդեցնող ազդեցություն են ունենում ու այս առումով 18 անգամ գերազանցում են վիտամին E-ի հատկանիշները:
Թեյի վնասակար հատկությունները
Ջուրը եռացնելու ժամանակ մահանում են դրանում առկա ոչ միայն վնասակար, այլ նաև օգտակար նյութերը և արդյունքում ստացվում է մահացած ջուր:
Թեյն անհրաժեշտ է խմել թարմ վիճակում, հակառակ դեպքում 20 րոպե անց դրանում սկսվում է թթվեցման գործընթացը:
Եթե հաճախակի ու երկար ժամանակի ընթացքում սև թեյ խմել, ապա մարդու ատամները սկսում են դեղնավուն դառնալ: Իսկ մեծ քանակությամբ կանաչ թեյից քայքայվում է ատամի էմալը:
Թունդ թեյի մեջ մեծ քանակությամբ թեին (թեյի տերևներից ստացվող ալկալոիդ) ու կոֆեին է պարունակվում, այդ իսկ պատճառով էլ այն կարող է գլխացավ կամ անքնություն առաջացնել:
Թունդ թեյը նաև վատ է ազդում սիրտանոթային համակարգի վրա ու խթանում է մեծ քանակությամբ ստամոքսահյութի արտադրությանը:
Կանաչ թեյը կարող է փորկապություն առաջացնել:
Թեյը նաև արգելվում է խմել բարձր ջերմության ժամանակ, քանի դրանում առկա տեոֆիլինը լավ բարձրացնում է մարմնի ջերմաստիճանը:
Կանաչ թեյն արգելվում է հիպոտոնիկներին, քանի որ այն նվազեցնում է զարկերակային ճնշումը: