Սուրբ Զատիկի տոնին սեղանի գլխավոր զարդը ձուն է: Այն խորհրդանշում է վերածնունդ, նոր կյանք, Հիսուս Քրիստոսի հարությունը:
Այն եփելու և ներկելու մի շարք միջոցներ կան:
Որպեսզի ձուն մնա պինդ և վառ գույն ունենա՝
Նախքան եփելը պետք է մանրակրկիտ լվանալ աղով (կամ քացախով) լի ջրում: Այդ դեպքում ձվի կեղևը կլինի պինդ և կպահպանի գույնը:
Որպեսզի ձուն եփելու ժամանակ չճաքի՝
Անհրաժեշտ է առնվազն 1 ժամ պահել սենյակային ջերմաստիճանում, ապա եփել մարմանդ կրակի վրա:
Հարթ և կայուն գույնը պահելու համար՝
Անհրաժեշտ է 1 թեյի գդալ աղ և քացախ ավելացնել ջրի մեջ, սակայն քացախը պետք չէ չարաշահել: Եփելուց հետո անհրաժեշտ է դեռևս տաք ձվերը դնել սառը ջրի մեջ, ապա թողնել ինքնուրույն սառչի և փայլի համար կարագ քսել:
Ներկելու համար՝
Նախընտրելի է բնական նյութեր ընտրել՝ սոխի կճեպ, ծառի ճյուղեր, տերևներ և այլն:
Սոխի կեղևը թերևս ամենատարածված բնական միջոցն է, որի շնորհիվ ձուն կարմրադարչնագույն կամ բաց դեղին գույն է ստանում:
Սոխի կճեպը պետք է լցնել կաթսայի մեջ, լցնել սառը ջուր և եփել 30-40 րոպե: Ապա ձվերը դնել տաք ջրի մեջ և եփել ևս 10-15 րոպե:
Երանգների մգությունը կախված է ձվի սկզբնական գույնից:
Դեղին գույն ստանալու համար՝
Ձվերը եփում են երիցուկի արգանակի մեջ: 8 ճաշի գդալ երիցուկի վրա եռացրած ջուր լցրեք, թողեք կես ժամ, թրմեք, ապա ավելացրեք նոր եփած ձվերը:
Կանաչ գույն, փիրուզագույն երանգ կհաղորդեն սպանախի, կեչու և անանուխի տերևները:
Կապույտ գույն կհաղորդի կիտրոնի հյութը:
Մանուշակագույն երանգ ստանալու համար անհրաժեշտ է արոնիայի հյութ: Վարդագույն երանգ ստանալու համար՝ լոռամիրգ, ազնվամորի: