Ձմերուկն ամռան ամենասպասված ատրիբուտներից է: Հասած և համեղ պտուղ ընտրելը երբեմն անհնարին գործ է թվում: Շուկայում այնքան մեծ է ձմերուկների քանակը, որ դժվար է լինում ճիշտ ընտրություն կատարելը:
Ձմերուկ ընտրելիս օգտագործելով այս հնարքները՝ չեք սխալվի:
Ինչպես ընտրել ձմերուկը.
1. Չափսով
Անհրաժեշտ է խուսափել մեծ չափս ունեցող ձմերուկներից:
2. Դեղին հետքով
Նման հետքի առկայությունը հասած և քաղցր պտուղի նշան է:
3. Ձայնով
Հասած պտուղը հաճախ խուլ ձայն է արձակում: Ինչպես նաև կարող եք ձմերուկը սեղմել երկու կողմից: Եթե այն թեթևակի սուլի, ապա այն հասած է:
4. Պոչով
Դեղին չոր պոչը հասած պտուղի նշան է: Իսկ կանաչը վկայում է այն մասին, որ ձմերուկը վաղ է պոկվել:
5. Հոտով
Ձմերուկի կեղևը պետք է թարմ հոտ ունենա: Եթե այն ընդհանրապես հոտ չունի, ապա նման ձմերուկն ամենայն հավանականությամբ բնական ճանապարհով չի աճեցվել: