Յուրաքանչյուրս մեր սովորություններն ունենք, որոնք արմատացած են մեր ուղեղում: Սակայն, ցավոք, դրանցից շատերը կարող են վատ ինքնազգացողության պատճառ դառնալ:
Պարզվում է, որ առողջ մարդու վրա ազդում է ոչ միայն այն, թե ինչ է նա ուտում, այլ նաև այն, թե ինչ է նա անում սնունդ ընդունելուց հետո:
Մեր մարսողական համակարգը շատ զգայուն է, և դրան պետք է լուրջ վերաբերվել՞
Ինչ չի կարելի անել ուտելուց անմիջապես հետո
1. Զբոսնել
Շատերը կարծում են, որ ուտելուց հետո օգտակար է զբոսնելը, սակայն դա այդպես չէ: Ուտելուց հետո քայլելը կարող է թթվային ռեֆլյուքս առաջացնել:
2. Մրգեր
Կարծիք կա, որ մրգեր կարելի է ուտել որպես դեսերտ ուտելուց հետո: Սակայն միանալով սնունդի հետո դրանք սկսում են թթվել: Այդպիսով խախտվում է մարսողական պրոցեսը: Ավելի լավ է մրգեր ուտել առնվազն 2 ժամ հետո:
3. Թեյ
Բժիշկները խորհուրդ չեն տալիս թեյ խմել ուտելուց հետո, քանի որ այն թթուներ է պարունակում, որոնք կապում են երկաթը՝ թույլ չտալով դրան կլանվել:
4. Քուն
Շատերը սիրում են քնել ուտելուց անմիջապես հետո, սակայն այդ սովորությունը վնասակար է: Պառկած դիրքում մարսողական հյութերի մեծ մասը ստամոքսից դեպի սննդատար խողովակ է թափվում:
5. Լոգանք
Տաք ջրի մեջ լոգանքը ուժեղացնում է դեպի վերջույթներ արյան հոսքը: Համապատասխանաբար, ստամոքսի շրջանում արյունքը նվազում է: Կարելի է լոգանք ընդունել 1-1,5 ժամ անց:
6. Ծխել
Ուտելուց հետո ծխելը գրգռված աղու համախտանիշ է առաջացնուՄ:
Ինչ կարելի է անել ուտելուց անմիջապես հետո
1. Տաք ջուր
Ուտելուց հետո առաջին մեկ ժամն օրգանիզմին էներգիա և տաքություն է անհրաժեշտ: Մի քանի կում տաք ջուր կարելի է խմել:
2. Զրույց մտերիմների հետ
Արյան շրջանառությունը և մարսողությունն արագացնելու համար խուսափեք ֆիզիկական և հոգեկան լարված գործունեությունից:
3. Ազատ հագուստ
Մի կրեք նեղ հագուստ, ինչպես նաև գոտի, որոնք կարող են ճնշել ստամոքսը: