Կոլորադոյի օնկոլոգիական կենտրոնի գիտնականների կողմից անցկացված նոր հետազոտությունը ենթադրում է, որ խաղողի կորիզներն ավելի արդյունավետ են քաղցկեղի բջիջների ոչնչացման դեմ և կարող են կանգնեցնել դրանց զարգացումը:
Խաղողի կորիզներից պատրաստված հյութը զարմանալի միջոց է: Այն ոչնչացնում է քաղցկեղի բջիջները, սակայն միևնույն ժամանակ առողջ բջիջներն ամբողջովին պահում է:
Այսօր աշխարհում խաղողի մոտ 8000 տեսակ գոյություն ունի:
Խաղողը K և С վիտամինների հիանալի աղբյուր է՝ չխոսելով այն մասին, որ այն հարուստ է հակաօքսիդանտներով:
Խաղողի կորիզներից պատրաստված հյութն օգտակար է սրտանոթային հիվանդությունների համար (վատ արյան շրջանառություն և խոլեստերինի բարձր մակարդակ): Այն օգտակար է նաև դիաբետի, վատ տեսողության հետ կապված խնդիրների բուժման համար:
Խաղողի կորիզներից պատրաստված հյութն այժմ ուսումնասիրվում է նաև լեյկեմիայի և Ալցգեյմերի հիվանդության մեջ կիրառության համար:
Մեկ այլ հետազոտություն ցույց է տվել, որ խաղաղը իջեցնում է նաև հաստ աղիքի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: