Նախքան որևէ դեղամիջոց օգտագործելը՝ անհրաժեշտ է մանրամասն ուսումնասիրել դրա ցուցումները, որտեղ նշված են կողմնակի ազդեցությունը: Ինչպես նաև անհրաժեշտ է խորհրդակցել բժիշկի հետ:
Որպես կանոն, ցուցումների մեջ նշված է, թե որ դեղամիջոցների հետ չի կարելի օգտագործել, իսկ մթերքնե՞րը:
Ահա մի քանի մթերք, որոնք անհամատեղելի են հետևյալ դեղամիջոցների հետ.
1. Արյան ճնշման դեմ դեղամիջոցներ + բանան
Այդ դեղամիջոցները մեծացնում են օրգանիզմում կալիումի քանակը: Ինչպես հայտնի է, բանանի մեջ ևս մեծ քանակով կալիում կա, այդ իսկ պատճառով նման խառնուրդը կարող է արագացնել սրտխփոցը: Ինչպես նաև այդ դեղամիջոցներն անհամատեղելի են նարինջի, կանաչեղենի հետ:
2. Խոլեստերինի բարձրացման համար դեղամիջոցներ + թուրինջ / թուրինջի հյութ
Նման խառնուրդը հանգեցնում է ոտքերի ցավի:
3. Սրտի անբավարարության դեղամիջոցներ + մատուտակի արմատ
Մատուտակի կազմի մեջ է մտնում գլիցիրիզին անվանմամբ քիմիական նյութը, որը հանգեցնում է անհամաչափ սրխփոցի:
4. Հակակոագուլյանտ + լոռամրգի հյութ
Որոշ հետազոտություններ ցույց են տվել, որ լոռամրգի օգտագործումը հակակոագուլյանտի հետ հանգեցնում է արյան նոսրացմանը:
5. Արյան նոսրացման համար դեղամիջոցներ + սպանախ
Կարող է արյան մակարդման ռիսկը մեծացնել:
6. Տետրացիկլինի խմբի հակաբիոտիկներ + կաթնամթերք
Կալցիումի քանակը, որը պարունակվում է կաթնամթերքի մեջ, կարող է հանգեցնել հակաբիոտիկների ոչ ճիշտ ազդեցությանը: Դրանք առավել արդյունավետ կդառնան:
7. Բակտերիաներ + երշիկեղեն
Երշիկեղենի մեջ պարունակվում է տիրամին, որը կարող է հանգեցնել արյան ճնշման բարձրացմանը:
8. Վահանձև գեղձի դեղամիջոցներ + ընկույզ
Ընկուզեղենն ու մանրաթելերի բարձր պարունակությամբ նման մթերքները կարող են խանգարել օրգանիզմին ընդունել այդ դեղամիջոցները: Բժիշկները խորհուրդ են տալիս օգտագործել այդ դեղամիջոցը քնելուց առաջ, որպեսզի օրգանիզմը բավականին ժամանակ ունենա քիմիկատները կլանելու համար: