Հարց քաղաքացիներից` որքանո՞վ են վտանգավոր ներկրված յոգուրտները

ՀԵՏԵՎԵՔ ՄԵԶ Telegram-ՈՒՄ

ArmLur.am-ը շարունակում է ներկայացնել ընթերցողների կողմից ուղարկված և նրանց հուզող հարցերի պատասխանները: Ձեզ հետաքրքրող բոլոր հարցերն այսուհետ կարող եք ուղարկել [email protected] հասցեով կամ զանգահարել (010, 093, 096) 546-423 հեռախոսահամարներով: Հարցերի պատասխանները կգտնեք մեր կայքում:

ՀԱՐՑ. Նկատել եմ, որ ներկրված յոգուրտները մի քանի ամսվա ժամկետ ունեն: Խնդրում եմ ասեք՝ որքանո՞վ է դա ճիշտ այն դեպքում, երբ հայաստանյան արտադրության յոգուրտների ժամկետը 10 օր է: Արդյո՞ք ներկրված յոգուրտները վտանգավոր չեն:

Անուշիկ Խաչատրյան (27 տարեկան, էջադրող)

ՊԱՏԱՍԽԱՆ. Համաձայն Եվրասիական տնտեսական միության «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» TPTC 021/2011 տեխնիկական կանոնակարգի 2-րդ գլխի 7-րդ հոդվածի 6-րդ կետի՝ սննդամթերքի պիտանիության ժամկետները եւ պահպանման պայմանները սահմանում է արտադրողը:

Միաժամանակ հայտնում ենք, որ թույլատրելի սննդային հավելումների (կոնսերվանտների) օգտագործումը, տեխնոլոգիական գործընթացի ժամանակ կրկնակի ջերմային մշակումը, ինչպես նաեւ փաթեթավորման եղանակները հնարավորություն են տալիս արտադրանքի պիտանիության ժամկետը սահմանել մի քանի ամիս: (Սննդամթերքի պիտանիության ժամկետ՝ ժամանակահատված, որի ընթացքում սննդամթերքը պետք է ամբողջությամբ համապատասխանի դրան ներկայացվող՝ սննդամթերքի առանձին տեսակների համար սույն տեխնիկական կանոնակարգով եւ ՀՀ տեխնիկական կանոնակարգերով սահմանված՝ անվտանգության վերաբերյալ պահանջներին, ինչպես նաեւ պետք է պահպանի մակնշվածքում ներկայացված իր սպառողական հատկությունները, որի լրանալուն պես սննդամթերքը պիտանի չէ՝ ըստ նպատակային նշանակության օգտագործման):

ՀՀ ԳՆ ՍԱՊԾ տեղեկատվության եւ հասարակայնության հետ կապերի բաժին

«ԺՈՂՈՎՈՒՐԴ». Հայաստանյան շուկան լի է ջերմամշակման ենթարկված յոգուրտներով, որոնք ներկրվում են արտերկրից: Վերջիններիս պահպանման ժամկետը մեկ ամսից ավելի է, եւ դրանք չեն կարող պարունակել օրգանիզմին անհրաժեշտ կենդանի բակտերիաներ, քանի որ վերջիններիս կյանքի առավելագույն տեւողությունը 30 օր է: Ի տարբերություն ջերմամշակված յոգուրտների՝ կենդանի յոգուրտների պահպանման ժամկետը 10-30 օր է, դրանք զերծ են կոնսերվանտներից, պարունակում են վիտամինների մի ողջ կազմ՝ C, A, B1, B6, B12, E, D, Ca, Na, K եւ մի շարք այլ միկրոէլեմենտներ:




Լրահոս